Gatorna

Att uppleva Manhattan är att vistas på gatorna. Avenues, Streets & Broadway. Bilar, människor & byggnader.


Parker och torg

Det saknas inte grönska på Manhattan. Parker och planteringar kan man se lite över allt.
Och vid varje korsning mellan Broadway och en aveny finns ett torg, ofta med träd och planteringar.

 

God reklam

Självklart fanns reklam överallt, stort och smått. Men jag visar bara det bästa. Det som gjorde intryck...

och kanske till och med påverkade lite grand...Vattnet

Manhattan är en ö, vatten runt och vatten på.Vy mot New Jersey - grannstaten 


Vy från hamnen


Vy över Hudson river
och George Washington bridge

Vy över The Reservoir i Central Park


På ön, fontäner som i Battery Park


Shopping

Jag var inställd på att det skulle kosta multum att vistas i New York. Shoppa är ju det enda som finns att göra.

Nu gjorde vi mycket annat än att bara handla, men det blev lite klädinköp i alla fall. Och kan man tänka sig, Macy´s hade stor endagsrea när vi var där. 40-70% på nästan allt på nästan alla sju våningar. Himmelriket för den som älskar shopping?
Storstadsshopparens bästa vänner, förutom kontokorten, är annars: bagels & bandaid. Mätt och omplåstrad kan man gå hur långt som helst.

Djurlivet

Vill man se på djur i New York så finns det ett zoo i Central Park. Dit gick inte vi, men vi fick en inblick i den naturliga storstadsfaunan i stället.

I Battery Park sprang ekorrarna omkring. Men också en häst! Ridande poliser var en ganska vanlig syn faktiskt, inte bara i parkerna utan även på avenyerna.
Duvor är ju andra vanliga storstadsdjur. Fanns i alla möjliga färger. Sparvarna var lite ovanligare. Men de fanns, om man bara tittade noga.

Till och med en liten amiralfjäril såg vi. Den gjorde sällskap med oss på övervåningen när vi tog en tur med turistbussen. Den var väl trött på att flyga och ville ha lite snålskjuts.


Liberty Island

Liberty Island är Frihetsgudinnans ö.

I bakgrunden syns hela Manhattan.


Båtturen ut till ön var frisk och skön och det märktes inte alls att det var nästan 30 grader varmt. Världsmästerskap i någon slags trickflygning fick vi också se på nära håll.

Frihetsgudinnan

Besöket på Liberty Island resulterade i många bilder på Frihetsgudinnan.Biljetterna för att få komma upp i statyn var slutsålda hela veckan, därför fick vi nöja oss med att titta på donnan från marknivå.
Hon var stor, kanske större än jag föreställt mig faktiskt.


Statyn är gjord av koppar och putsar man upp den kommer den att bli brun igen, som den var från början.


Battery Park

Längst söderut på Manhattan ligger Battery Park. Det är därifrån båtarna ut till Frihetsgudinnan går.
Där finns också East coast memorial, monumentet över alla saknade i andra världskriget. 

Ingen park utan djur. Det fanns gott om ekorrar i träden i Battery Park.

Taxi

Varannat fordon - en taxi. Ja, det tror jag det var. Vi hade en taxistation precis utanför hotellet och där var det aldrig tomt på gula bilar.Stundom var det rena kaoset, ganska underhållande utsikt från hotellrummet.Åker man till New York en gång i livet, så kan man ju inte lämna stan utan att ha åkt taxi åtminstone en gång. Efter att ha promenerat genom Central park och sedan gått på museum i två timmar så tyckte vi att det var lämpligt att ta taxi hem till hotellet. Döm om vår förvåning när taxichauffören var helt tyst hela resan. Inte vad vi hade väntat direkt efter att ha sett på film hur det brukar vara.

 


Broarna

Ja vilken bro är vilken nu igen? 
Vi tillbringade ju tiden på Manhattan, men vi åkte faktiskt över till Brooklyn en kväll med turistbussen. Det var en fantastiskt underhållande tur, tack vare en rolig och kunnig guide.

  Manhattan bridge

 

 

Brooklyn bridge George Washington bridge


ESB

Empire state building, New Yorks högsta byggnad med 103 våningar och totalt 443 meter hög. Inget för en höjdrädd person som jag direkt, men är man i New York så måste man ju upp i den högsta skyskrapan.

Och jag kan väl så här i efterhand bekräfta att när man väl kommer så högt, så upplever man inte höjden längre. Dessutom var utsiktsplattformarna så inhägnade och säkra att man aldrig kände ens ett uns av svindelkänsla.Besöket var mycket välarrangerat och turistvänligt, om än inte plånboksvänligt. Att åka upp till 86 våningen kostade 20 dollar per person. Ville man sedan upp till 102:a så fick man lägga ut ytterligare 15 dollar. Klart vi skulle ända upp.

Vi beökte ESB på kvällen och det var ingen kö till biljettkassorna. Hurra! Längre in i labyrinten fram till hissen fanns dock kön... Det tog över en timme att komma fram till hissarna!

King Kong lever fortfarande men rör sig numera innanför väggarna på Empire State Building.


Väl uppe på utsiktsplattformen på 102:a våningen upptäckte jag att min kamera inte höll måttet för kvällsfotografering. Bara en massa suddiga och korniga utsiktsbilder. Ja, ja - även om upplevelsen inte fastnade på minneskortet, så kan ju ingen ta den ifrån oss. :)
Madame Tussaud

Vi såg inga kändisar bland allt folk på turistgatorna. Men vi såg presidenten och hans fru på Madame Tussaud.
Madame Tussaud i New York kändes lite torftigt. Kanske var det lite för få figurer, kanske lite för hafsiga. Ett par snygga superhjältar blev vi i alla fall imponerade av. Stålmannen från urtiden och Edward (vampyren i Twilight) från nutiden. Det var kul att jämföra sig med dockorna. Jag menar hur lång kan en basketstjärna verkligen vara?

Många dockor var baseball, fotboll, basket. En annan fattade ju kanske inte ens vad det var för stjärna ens när skylten visade namn och prestationer... Ja amerikansk kultur må vara importerad av västerlandet, men allt lägger man ju inte märke till.
Avslutningen på den snitslade banan var en återvändsgränd. Fast man fick inte gå tillbaka, utan man fick vänta. Vi väntade ungefär fem minuter och sedan öppnade de dörren till en biosalong. Det var bara att ta plats och uppleva en 4D-film med Svampbob som huvudrollsinnehavare.

Svampbob var inte vad jag hade förväntat mig på Madam Tussaud, men det var skoj. Han är ju go och glad och hans jakt på den försvunna picklesen gjorde sig riktigt bra i 4D. Den fjärde dimensionen var vattensprut, dunkar i ryggen, smällar på smalbenen och vibrerande stolar. Inget som man vill ha i tv-soffan på vardagskvällar - det kan jag garantera.


RSS 2.0